Η μαμά μας η καλή φτιάχνει μαρμελάδα σπιτική

Η μαμά μας η καλή φτιάχνει μαρμελάδα σπιτική

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την σπιτική μαρμελάδα. Χωρίς συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα, τρως όση θες ακόμη και σκέτη με το κουτάλι. Από όλες τις γεύσεις μαρμελάδας η φράουλα είναι αυτή που αρέσει σχεδόν σε όλους και κυρίως στα παιδιά. Το άρωμά της, το χρώμα της, η γλυκιά της γεύση προκαλούν τον ουρανίσκο να την γευτεί. Ανήκει δίκαια στην πρώτη επιλογή για το πρωινό τραπέζι.

Μαρμελάδα σπιτική με φράουλες – Υλικά

1 κιλό φράουλες
600 γραμμάρια ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
1 κλονάρι βανίλιας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

ΕκτέλεσηΤο ένα κιλό φράουλες θα σας δώσει περίπου 750 γρ μαρμελάδας, που μπορείτε να την μοιράσετε σε δυο βαζάκια. Επιλέγετε κάπως πιο ώριμες φράουλες και τις πλένετε πολύ καλά. Αφαιρείτε το κοτσάνι τους και τις κόβετε στη μέση. Τις βάζετε σε μια λεκάνη και τις πατάτε με το χέρι μέχρι να λιώσουν.

Βάζετε τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα φαρδυά και βράζετε σε δυνατή αρχικά θερμοκρασία, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αφαιρείτε τον αφρό που δημιουργείται με το βράσιμο και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 5 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τα σποράκια της βανίλιας. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και βράζετε για 20 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι η μαρμελάδα σας έτοιμη, βάλτε μια κουταλιά σε ένα πιατάκι. Αν απλώσει, τότε θέλει κι άλλο βράσιμο, ενώ αν μείνει σφιχτή είναι έτοιμη.

Φύλαξη στο βάζο

Φύλαξη στο βάζοΓια να διατηρήσετε τη μαρμελάδα για ένα χρόνο, πρέπει να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία “στεγανοποίησης”. Πλένετε καλά τα βάζα και τα καπάκια και τα βράζετε, για να αποστειρωθούν. Όσο είναι ακόμη ζεστά τα βάζα τα γεμίζετε μέχρι το χείλος με τη ζεστή μαρμελάδα. Σφραγίζετε καλά και τα αφήνετε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Καλύτερα αφήστε τα μέχρι την επόμενη μέρα για να έχουν κρυώσει σίγουρα. Μετά τα βαζάκια σας είναι έτοιμα για αποθήκευση. Δώστε ακόμη πιο ωραία εμφάνιση στα βαζάκια σπιτικής μαρμελάδας σας με εκτυπώσιμες ετικέτες από το paraligo.com!

Extra Tip

Για να δέσουν οι μαρμελάδες μπορείτε να προσθέσετε στο βράσιμο μισό μήλο τριμμένο, το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

6 comments

  • Υπέροχη! Το tip με το μήλο δεν το γνώριζα. Πολύ έξυπνο ευχαριστούμε!

    Reply
  • Φτιάχνω για να έχω τις δύσκολες μέρες τους χειμώνα… αν προλάβει να φτάσει μέχρι τότε!! Σαν την σπιτική δε έχει!! :)) Καλή εβδομάδα Ελευθερία.

    Reply
    • Σωστή προετοιμασία για το χειμώνα! Καλά κάνεις, αφού τώρα μπορείς να απολαμβάνεις τις φράουλες φρέσκες! Καλή συνέχεια Ελεάνα!

      Reply
  • Η μαρμελάδα φράουλα είναι η αγαπημένη μου μαρμελάδα…ειδικά η σπιτική!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση