Τέσσερα θεραπευτικά μπαχαρικά απαραίτητα στην κουζίνα σας

Τέσσερα θεραπευτικά μπαχαρικά απαραίτητα στην κουζίνα σας

Η βασική ιδιότητα των καρυκευμάτων είναι να προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση σε κάθε σας μαγειρική δημιουργία, να ζωντανεύουν το πιάτο και να σας ταξιδεύουν. Έχουν όμως και θρεπτική αξία. Αρχαίες αλλά και νεότερες πηγές αναφέρουν τα μπαχαρικά ως σπουδαία φάρμακα για τη θεραπεία μιας πληθώρας ασθενειών. Κάθε μπαχαρικό ξεχωρίζει για το μοναδικό του άρωμα και την χαρακτηριστική του γεύση. Κάντε τα παρακάτω τέσσερα μπαχαρικά τους συμμάχους σας στην κουζίνα και την καθημερινή μαγειρική σας.

Τζίντζερ

τζίντζερΤο τζίντζερ θα το βρείτε φρέσκο ή σε μορφή σκόνης. Το πλεονέκτημα του ξερού τζίντζερ είναι ότι αποθηκεύεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θεωρείται χρόνια τώρα ένα από τα καλύτερα φάρμακα. Καταπολεμά τη ναυτία, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Προσθέστε ¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ στο φαγητό σας κάθε μέρα, για να επωφελειθείτε από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Για να ανακουφιστείτε από τον έντονο βήχα και το κρυολόγημα, φτιάξτε ένα τονωτικό ρόφημα από τζίντζερ, λεμόνι και μέλι. Η συνταγή έχει ως εξής: Κόψτε 50 γραμμάρια τζίντζερ σε φετούλες και ένα λεμόνι ακέρωτο σε ροδέλες. Βράστε σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 20 λεπτά, προσθέτοντας μερικά φύλλα μέντας και ένα ξυλάκι κανέλας. Το απολαμβάνετε ζεστό με μια κουταλιά μέλι. Σήμα κατατεθέν των Επτανήσων και της Κέρκυρας αποτελεί ένα αναψυκτικό, η τσιτσιμπύρα. Αποτελείται από τζίντζερ, φρέσκο λεμόνι, νερό και ζάχαρη, τα οποία ζυμώνονται σε καζάνια. Διατηρείται αποκλειστικά στο ψυγείο και για αυτό δεν είναι εύκολη η εξαγωγή της. Αν όμως βρεθείτε σε κείνα τα μέρη μην παραλείψετε να την δοκιμάσετε.

Κανέλα

κανέλαΗ κανέλα υπάρχει σε μορφή σκόνης ή σε στικς. Διατηρείται σε γυάλινα βάζα και διατηρεί τη γεύση της μέχρι ένα χρόνο. Η μυρωδιά της κανέλας ξυπνά σε όλους οικεία και ευχάριστα συναισθήματα. Από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά, δίνει νοστιμιά τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική. Ιδιαίτερη όμως είναι και η διατροφική αξία της κανέλας. Είναι γνωστή για την αντιβιοτική και αντιμυκητιακή της δράση. Βοηθά στη χώνεψη και προστατεύει από το έλκος. Προσθέστε την χωρίς δισταγμό σε φαγητά, όπως το κοκκινιστό και άλλες σάλτσες. Δώστε με την κανέλα έξτρα πικάντικη γεύση σε γλυκά όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ή το ριζόγαλο, σε μηλόπιτες και σιροπιαστά. Όταν έχετε πονοκέφαλο, ένα ρόφημα κανέλας θα μπορούσε να είναι η λύση. Η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη: Βράζετε μια κούπα νερό με ένα ξυλάκι κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι για 20 λεπτά. Πίνετε όταν φτάσει σε θερμοκρασία ανεκτή.

Κάπαρη

κάπαρηΗ κάπαρη αποτελεί μια από τις γαστριμαργικές απολαύσεις της Μεσογειακής κυρίως κουζίνας. Πρόκειται για ένα ακανθώδες φυτό που υπάρχει σε αφθονία στην ελληνική γη και φυτρώνει παντού. Δεν καταναλώνεται όμως ποτέ νωπή. Μετά τη συγκομιδή της η κάπαρη πρέπει να μαραθεί για λίγες ώρες στον ήλιο. Στη συνέχεια αποθηκεύεται σε βάζα που καλύπτονται με αλάτι, ξύδι, άλμη ή ελαιόλαδο. Διακρίνεται από πικάντικη, αψιά και πικρή γεύση, που οφείλεται στην ύπαρξη του σιναπέλαιου. Συνοδεύει περίφημα τις σαλάτες, το ψάρι, τη φάβα και τις μακαρονάδες. Το μπαχαρικό αυτό περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, απαραίτητα για την καλή μας υγεία. Τα μπουμπούκια της κάπαρης περιέχουν συγκεκριμένα βιταμίνες Α και Κ καθώς και διάφορα ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο και χαλκό. Προσθέτοντας την κάπαρη στη διατροφή σας θα νιώσετε ανακούφιση από πόνους του στομάχου και από ρευματικούς πόνους, καθώς είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Πιπέρι Καγιέν

πιπέρι καγιένΤο κόκκινο πιπέρι καγιέν οφείλει την ελαφρά καυτερή του γεύση στην καψαϊκίνη, η οποία είναι γνωστή αναλγητική ουσία. Ακριβώς λόγω της καψαϊκίνης καταπραϋνει τους μυικούς πόνους και τους πόνους στις αρθρώσεις. Το πιπέρι καγιέν αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και μαγγανίου. Ταιριάζει με θαλασσινά, κρέατα και ομελέτες. Η τακτική χρήση του καγιέν στην μαγειρική βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τα προβλήματα από κακή πέψη. Κάνοντας γαργάρες με καγιέν διαλυμένο σε νερό, όταν έχετε πονόλαιμο, θα νιώσετε άμεση ανακούφιση. Για το μπούκωμα της μύτης δεν έχετε παρά να προσθέσετε στο τσάι σας λίγο πιπέρι καγιέν και θα καθαρίσει η βλέννα και τα ιγμόρεια.

Λανθασμένα τα μπαχαρικά έχουν τη φήμη ότι βαραίνουν το φαγητό και κάνουν κακό. Αντίθετα όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά έχουν θεραπευτική αξία γνωστή από την αρχαιότητα.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

  • Ωραίο άρθρο! Πολύ καλές πληροφορίες! Μόνο για την κανέλα γνώριζα! Θα δοκιμάσω όμως και το ρόφημα με το τζίντζερ!

    Reply
    • Το τζίντζερ δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην ελληνική κουζίνα και πολλοί δεν ξέρουν πως να το χρησιμοποιήσουν. Δοκίμασέ το εγγυημένα σε κοτόπουλο και χοιρινό. Ταιριάζει απόλυτα. Καλές δοκιμές Rylie :)

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση