Αρνί ή κατσίκι; Τι να προσέξω στον κρεοπώλη

Αρνί ή κατσίκι; Τι να προσέξω στον κρεοπώλη

Όσο οι μέρες για το πασχαλινό τραπέζι πλησιάζουν αρχίζει το συνηθισμένο σε όλους μας δίλημμα: να πάρω αρνί ή κατσίκι; Οι απορίες είναι πολλές. Ποιο είναι περισσότερο υγιεινό, ποιο είναι νοστιμότερο, ποιο με συμφέρει οικονομικά και τι πρέπει εν τέλει να προσέξω όταν φτάσω στον κρεοπώλη;

Αρνί ή κατσίκι

Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα δεν είναι ξεκάθαρη. Το αρνί λένε οι σεφ ότι είναι νοστιμότερο. Έχει όμως αυτή την έντονη και χαρακτηριστική μυρωδιά που δεν αρέσει στους πάντες. Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι το κατσίκι έχει λιγότερο λίπος και θερμίδες σε σχέση με το αρνί, άρα είναι πιο ασφαλής επιλογή για όσους προσέχουν τη δίαιτά τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως το κατσίκι είναι πιο ακριβό και αποδίδει λιγότερο κρέας. Οπότε ανάλογα με την τσέπη σας, τις γευστικές σας προτιμήσεις ή διάφορα θέματα υγείας θα κάνετε την τελική σας επιλογή.

Τι να προσέξετε στον κρεοπώλη

Οι σφραγίδες σε διάφορα τμήματα του ζώου (αριστερά και δεξιά στους μηρούς και στις ωμοπλάτες) πιστοποιούν ότι έχει γίνει ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος και διασφαλίζουν ότι είναι το κρέας του κατάλληλο προς κατανάλωση. Όλα τα κρέατα που είναι ελληνικά ή που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στρόγγυλη μπλε σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου. Ενώ στην παραλληλόγραμμη σφραγίδα αναγράφεται η χώρα προέλευσης, πχ «GR» ή «ΕL» ή «ΕΛΛΑΣ» για τα ελληνικά. Τα σφάγια προερχόμενα από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σφραγίδα χρώματος καφέ. Πληροφορίες στο ΚΕ.Π.ΚΑ online. Αν σε οποιοδήποτε σημείο του ζώου λείπει κομμάτι του δέρματος, αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει. Εκεί προφανώς ήταν η σφραγίδα του που για περίεργους λόγους έχει αφαιρεθεί.

Θα ξεχωρίσετε το αρνί από το κατσίκι παρατηρώντας την ουρά και το κεφάλι τους. Το κεφάλι στο κατσίκι είναι πιο επίπεδο σε αντίθεση με του αρνιού, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και την μύτη. Η ουρά στο κατσίκι από την άλλη είναι πιο στενή και στραμμένη προς τα πάνω.

Σημασία έχει το χρώμα είτε πρόκειται για αρνί είτε για κατσίκι. Το χρώμα του ζώου θα πρέπει να είναι ζωηρό αλλά ανοιχτόχρωμο ροζ, ομοιόμορφο σε όλο το σώμα του.

Αν το κρέας είναι βιολογικό θα πρέπει επιπλέον να διαθέτει ειδική σήμανση του οργανισμού πιστοποίησης. Τα βιολογικά αμνοερίφια είναι λιγοστά στην αγορά και πωλούνται, από όσο ξέρω, τεμαχισμένα και συσκευασμένα.

Μερικά ακόμη tips

  • Υπολογίστε τα κιλά που θα αγοράσετε με βάση τα άτομα που θα έχετε στο τραπέζι. Για 10 άτομα παράδειγμα θα υπολογίσετε σχεδόν 10 κιλά κρέας.
  • Φροντίστε έγκαιρα την παραγγελία σας στο κρεοπωλείο αλλά μην αγοράσετε πολύ νωρίς το αρνί ή το κατσίκι, για να το βάλετε στην κατάψυξη. Δεν υπάρχει λόγος.
  • Το κατσίκι έχει πιο σφιχτό κρέας και χρειάζεται περισσότερη ώρα ψήσιμο!
  • Αν χρησιμοποιήσετε σούβλα, δείτε το εγχειρίδιο από το Cook Book με αναλυτικές εικόνες για την σωστή προετοιμασία πριν το ψήσιμο.
  • Αν πάλι επιλέξετε το φούρνο, σας προτείνω τη συνταγή του caruso.gr, «Τέλειο αρνάκι φούρνου με πατάτες«, γιατί είναι όντως τέλειο.

Και για την τέλεια μαγειρίτσα, άλλο παραδοσιακό πιάτο των ημερών, μάθετε όλα τα μυστικά εδώ.

Καλά μαγειρέματα και να περάσετε υπέροχα όπου κι αν είστε.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

9 comments

  • Ο μπαμπάς μου aka Πασχαλινός ψήστης, προτιμάει το κατσικάκι και δεν του χαλάμε χατίρι γιατί το κάνει λουκούμι! Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές!

    Reply
  • Σε ευχαριστουμε πολύ για τα Tips. Προσωπικά μου αρεσουν και τα δυο. Θα δουμε όμως τι θα θελουν και οι υπολοιποι γιατι ειμαστε μεγαλη παρεα!
    Καλό υπόλοιπο στη μέρα μας!
    Φιλιά :)

    Reply
  • Μια και έχουμε πολλούς φίλους κτηνοτρόφους, εξασφαλίζουμε πάντα και το αρνάκι μας και το κατσικάκι μας από τις καλύτερες πηγές. Δυστυχώς επειδή τα ελληνικά ζώα είναι λιγοστά για να καλύψουν την ελληνική αγορά πλέον, γίνονται πολλές παράνομες ελληνοποιήσεις και εξού και οι σφραγίδες που λείπουν. Όσο για το δίλημμα…παλιά δεν έτρωγα τίποτα από τα δύο επειδή μου μύριζαν. Τώρα λόγω των παιδιών τα τρώω και τα δύο και άρχισαν να μου αρέσουν κιόλας. Εγώ φτιάχνω αρνάκι με μυρωδικά και vinsanto στη γάστρα και γίνεται λουκούμι, χωρίς να μυρίζει καθόλου. Τελικά όλα έχουν τα μυστικά τους!

    Reply
    • Δυστυχώς έτσι είναι. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αγορές μας για το πασχαλινό τραπέζι. Πολύ χαμηλές τιμές στα αμνοερίφια θα πρέπει πάντα να μας προβληματίζουν για την ποιότητα. Έχω ακούσει και για αποψυγμένα κρέατα που πωλούνται ως νωπά. Τη συνταγή που λες με τα μυρωδικά να υποθέσω την έχεις στο blog; Πάω να ψάξω!

      Reply
  • Όταν είμαστε οι δύο μας παίζει αυτό δίλημμα που λες αλλιώς με την οικογένεια μαζεμένοι πάμε στο κατσίκι αφου δεν θέλουν το λίπος και την μυρωδιά του αρνιού. Πάντως εμείς ψήνουμε παϊδάκια συνήθως και είναι και τα δύο ζώα νόστιμα τα άτιμα!!! Καλά ψησίματα να έχουμε!!
    Την διαφορά με τις σφραγίδες δε τις ήξερα, ευχαριστώ!! :)

    Reply
  • Κατσίκι για εμάς χρόνια τώρα! Αυτή η μυρωδιά που λες όσο και να μη την νιώθεις έντονα στο ψητό της σούβλας, υπάρχει. Ευχαριστούμε Ελευθερία μου για άλλο ένα χρήσιμο ποστ, φιλιά και καλή εβδομάδα!

    Reply
  • Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο το κατσίκι αλλά και το αρνί μία χαρά είναι! Κι εγώ πορτοκάλι βάζω για τη μυρωδιά! Ευχαριστουμε για τις συμβουλές! Φιλιαααααα

    Reply
  • Τα τρώμε και τα δύο και ευτυχώς αρέσουν και στα παιδιά! Και ειδικά στο αρνί, επειδή σε κάποιους μυρίζει, βάζουμε λίγο χυμό πορτοκάλι και η μυρωδιά εξαφανίζεται!

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση