Ποια είναι η σωστή φροντίδα για τα αντικολλητικά σκεύη σας

Ποια είναι η σωστή φροντίδα για τα αντικολλητικά σκεύη σας

Όλες οι νοικοκυρές έχουμε βάλει για τα καλά στη ζωή μας τα αντικολλητικά σκεύη. Τηγάνια, ταψιά, κατσαρόλες, φόρμες ψησίματος με την ειδική αντικολλητική επίστρωση κάνουν το μαγείρεμα πιο εύκολο και ξένοιαστο! Με τη βοήθειά τους μαγειρεύουμε χωρίς άγχος μήπως κολλήσει το φαγητό. Και το φαγητό μας παρασκευάζεται πιο υγιεινά από ποτέ. Ψητά, πίτες, αρτοσκευάσματα μπορούν να μαγειρευτούν προσθέτωντας ελάχιστα έως καθόλου λιπαρές ουσίες. Ότι καλύτερο δηλαδή για κάποιον που ακολουθεί ειδική διατροφή. Πώς όμως θα φροντίσουμε σωστά τα αντικολλητικά μας για να αντέξουν στο χρόνο;

Καθάρισμα πριν την πρώτη χρήση

Αφαιρούμε αυτοκόλλητα και ετικέτες, ξεπλένουμε με σαπουνόνερο και στεγνώνουμε. Ζεσταίνουμε ελαφρά το σκεύος (είτε στο μάτι αν είναι τηγάνι ή κατσαρόλα, είτε στο φούρνο αν είναι ταψί ή φόρμα) και ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο ή βούτυρο. Τρίβουμε με μια πετσέτα σε όλη την εσωτερική πλευρά και αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε πάλι διεξοδικά.

Μαγείρεμα σε σωστές θερμοκρασίες

Για να προστατευθεί η επικάλυψη από τη διάβρωση δεν πρέπει να εκτίθεται το σκεύος σε υψηλές θερμοκρασίες. Μαγειρεύουμε γι’αυτό σε μέτρια θερμοκρασία και εξοικονομούμε παράλληλα ενέργεια. Επίσης δεν αφήνουμε άδεια αντικολλητικά σκεύη σε ζεστές εστίες πάνω από 5 λεπτά, ούτε τοποθετούμε ένα ζεστό σκεύος κατευθείαν κάτω από κρύο νερό. Υπάρχει ο κίνδυνος να σκευρώσουν και να μειωθεί η αντικολλητική τους δράση.

Σωστή φροντίδα για τα αντικολλητικά σκεύη

4 SOS για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

  1. Αποφεύγουμε τη χρήση σκληρού σύρματος για να ξεκολλήσουμε τα ξεραμένα λίπη.
  2. Δεν κόβουμε με το μαχαίρι μέσα στο σκεύος.
  3. Δεν χρησιμοποιούμε αιχμηρά αντικείμενα για το ανακάτεμα του φαγητού. Προτιμάμε ξύλινες κουτάλες ή εργαλεία σιλικόνης ή πλαστικά αξεσουάρ κουζίνας.
  4. Δεν χρησιμοποιούμε ισχυρά καθαριστικά που θα καταστρέψουν με τον καιρό την ειδική επικάλυψη που κάνει τα σκεύη μας αντικολλητικά.

Γιατί είναι καλύτερο το πλύσιμο στο χέρι

Συνίσταται το πλύσιμο των αντικολλητικών σκευών στο χέρι. Το συχνό πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων θα φθείρει τις αντικολλητικές τους ιδιότητες πολύ πιο σύντομα. Αφού κρυώσει το σκεύος απομακρύνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας τα πιο εμφανή υπολείμματα. Ρίχνουμε χλιαρό νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν. Με ένα μαλακό σφουγγάρι και σαπουνόνερο καθαρίζουμε έπειτα σχολαστικά.

Προσοχή και στην αποθήκευση

Πολλές φορές όταν αποθηκεύουμε τα αντικολλητικά τηγάνια ή ταψιά μας στο ντουλάπι στοιβάζουμε επάνω καπάκια ή άλλα σκεύη που μπορεί να έχουν αιχμηρές άκρες και με την τριβή να προκαλέσουν ζημιά. Προσέχουμε επομένως τι τοποθετούμε στο εσωτερικό των σκευών μας όταν τα τακτοποιούμε πίσω στη θέση τους.

Η αντικολλητική επίστρωση είναι ασφαλής;

Επιλέξτε να αγοράσετε αντικολλητικά σκεύη κατασκευασμένα με νέα οικολογικά υλικά κι όχι από τεφλόν. Το τεφλόν (πολυτετραφθοροαιθυλένιο, PTFE) όταν θερμανθεί εκλύει τοξικές ουσίες που περνούν στο φαγητό και καταλήγουν στον οργανισμό. Η χρήση του ως στεγανωτικό υλικό στα μαγειρικά σκεύη επικρίνεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις (πηγή: el.wikipedia). Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι ποσότητες των τοξικών είναι, θα έλεγα εγώ, αμελητέες.

αντικολλητικά σκεύη

Η εσωτερική επιφάνεια έχει γρατσουνιστεί. Τι κάνω;

Οι γρατσουνιές, τα βαθουλώματα ή οι εσοχές δεν επηρεάζουν την ασφάλεια και την απόδοση του σκεύους. Αν όμως παρατηρήσετε ότι το φαγητό αρχίζει πια να κολλάει, καθώς μαγειρεύετε, τότε μάλλον είναι η ώρα να αντικαταστήσετε το μαγειρικό σας σκεύος με ένα καινούριο.

Καλές μαγειρικές δημιουργίες!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

15 comments

  • Αχχ την έχω πατήσει με κρύο νερό σε καυτό τηγάνι! Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Ελευθερία μου! Ειδικά για τις κουτάλες κλπ!

    Reply
  • Πολύ χρήσιμες συμβουλές Ελευθερία μου! Σε ευχαριστούμε πολύ!! Αυτό με το κρύο νερό το έκανα παλιά και χάλασα κανα δυο τηγάνια. Τώρα προσέχω πιο πολύ. Για το teflon δεν το ήξερα. Φιλάκια πολλά!!

    Reply
  • Κάποτε δεν τα πρόσεχα καθόλου Ελευθερία και ήταν όλα χαραγμένα τώρα είμαι κάπως πιο προσεκτική, στην αποθήκευση τουλάχιστον βάζω χαρτί κουζίνας μεταξύ του ενός και του άλλου σκεύους. Δεν ήξερα όμως πως δεν πρέπει αν το βρέχεις αμέσως με κρύο νερό αλλά και το teflon. Τα περισσότερα αν δεν κάνω λάθος είναι με αυτό το υλικό! Thanks for the tip!

    Reply
  • Σπάνια μαγειρεύουμε σε αντικολλητικά για τους λόγους που λες Ελευθερία μου!Πρέεπι να προσέχουμε πολύ τι τελικά πάει στον οργανισμό μας. Φοβερή ανάρτηση!Τα φιλιά μου

    Reply
  • Εγώ πάλι μόλις δω να έχει γρατζουνιά, το πετάω γιατί μού έχει κολλήσει πως σίγουρα θα φεύγουν κομμάτακια κατά το μαγείρεμα :S Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου Ελευθερία για μία ακόμα φορά! Την καλημέρα μου

    Reply
  • Είναι τόσο χρηστικές οι συμβουλές σου για όλα αύρα τα σκεύη που εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει να μαθαινω, για την καλύτερη συντήρηση τους Ελευθερία μου.Την καλησπέρα μου!

    Reply
  • Πολύ χρήσιμη ανάρτηση, Ελευθερία μου!!! Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τα tips!!!! Καλή σου βδομάδα !!! Πολλά φιλιά !!!

    Reply
  • Ομολογώ πως τόσες λεπτομέρειες δεν τις γνώριζα, ήξερα μόνο ότι δεν πρέπει να βάζουμε το ζεστό τηγάνι κάτω από κρύο νερό. Και αυτό πολλές φορές επειδή βιάζομαι δεν το πολυτηρώ!

    Reply
    • Κι εγώ που το γνωρίζω Αθηνά πάλι τα χρησιμοποιώ τα τεφλόν. Θεωρώ ότι είναι μικρές οι ποσότητες που εκλύονται. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και τα νέου τύπου οικολογικά υλικά, απλά στο τηγάνισμα δεν έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα. Τα προτιμώ στο σοτάρισμα.

      Reply
  • Πω πω Ελευθερία, να ήξερες πόσες φορές έχω βρέξει τα τηγάνια με κρύο νερό… και άλλα που περιγράφεις! :( Να γιατί έχω πετάξει 5 μέχρι σήμερα. Ντροπή μου… Τώρα πια ξέρω όμως !!!! Ευχαριστώ ❤

    Reply
    • Καλύτερα ζεστό νεράκι από το βραστήρα ή κάτω από τη βρύση όταν κρυώσει το σκεύος.
      Καλή εβδομάδα Ίρις, σε ευχαριστώ πολύ!

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση