Πώς αναγνωρίζουμε το αλλοιωμένο παγωτό

Πώς αναγνωρίζουμε το αλλοιωμένο παγωτό

Το παγωτό τα καλοκαίρια είναι η αγαπημένη μας λιχουδιά και πρωταγωνιστεί σχεδόν καθημερινά ως επιδόρπιο ή απογευματινό σνακ (καλώς ή κακώς). Η μεγάλη όμως περιεκτικότητα του παγωτού σε γάλα το καθιστά ιδιαίτερα ευπαθές τρόφιμο. Ποιές είναι επομένως οι ενδείξεις ότι ένα παγωτό πιθανώς να είναι αλλοιωμένο;

Μην αγοράσετε ή μην καταναλώσετε ένα παγωτό όταν:

 • Παρατηρείτε αλλαγή στο σχήμα του παγωτού μέσα στη συσκευασία, που σημαίνει ότι έχει λιώσει και επαναψυχθεί.
 • Η συσκευασία είναι σκισμένη, τσαλακωμένη ή παραποιημένη.
 • Εμφανίζει στο εσωτερικό του κρυστάλλους πάγου που υποδηλώνουν και πάλι προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη ή λανθασμένους χειρισμούς κατά τη μεταφορά και διάθεση στα σημεία πώλησης.
 • Η οσμή του δεν είναι ευχάριστη και όπως την έχετε συνηθίσει.
 • Η γεύση του είναι πικρή ή ξινή.
 • Όταν πρόκειται για χύμα παγωτό ελέγξτε ότι διατηρείται σε ειδικές και φυσικά καθαρές βιτρίνες. Το κουτάλι σερβιρίσματος να είναι τοποθετημένο σε καθαρό διαφανές δοχείο με νερό το οποίο θα αλλάζεται τακτικά για την αποφυγή ανάπτυξης μικροοργανισμών.

Γιατί το παγωτό που αγόρασα δεν γράφει ημερομηνία λήξης

Στη σελίδα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών διαβάσαμε ότι σύμφωνα με το νόμο η αναγραφή της ημερομηνίας λήξης είναι υποχρεωτική μόνο για τις συσκευασίες οικογενειακού τύπου και όχι για τις ατομικές συσκευασίες. Ωστόσο κάποιες παγωτοβιομηχανίες αναγράφουν τις ημερομηνίες παραγωγής και κατανάλωσης και στις ατομικές συσκευασίες. Οπότε στην περίπτωση αναγραφής ημερομηνίας επιλέγουμε εκείνη που είναι μεγαλύτερη.

Τι να προσέξετε σχετικά με τις συνθήκες συντήρησης

 • Ο καταψύκτης του καταστήματος, είτε είναι ζαχαροπλαστείο είτε σούπερ μάρκετ είτε ψιλικατζίδικο, πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό μέρος, να μην είναι υπερβολικά γεμάτος και να μην περιέχει άλλα προϊόντα εκτός από παγωτά.
 • Η θερμοκρασία του καταψύκτη θα πρέπει να είναι σταθερή στους -18οC.
 • Η θερμοκρασία όμως στις βιτρίνες του χύμα παγωτού είναι στους -10οC, γιατί σε χαμηλότερη θερμοκρασία γίνεται πολύ σκληρό και δεν μπορεί να σερβιριστεί.
 • Προσέχουμε στις βιτρίνες χύμα παγωτού να μην υπάρχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματα, που υποδεικνύουν ότι το αυτό έλιωσε και ξαναπάγωσε.
 • Το παγωτό που αγοράσατε πρέπει να τοποθετηθεί στην κατάψυξη το συντομότερο δυνατό. Αν το σπίτι σας απέχει αρκετά από το σημείο που αγοράστηκε, χρησιμοποιήστε ισοθερμικές τσάντες για τη μεταφορά του.

Όλα τα παραπάνω είναι πρωταρχικής σημασίας για να αποφύγουμε μια τροφική δηλητηρίαση που καραδοκεί τώρα το καλοκαίρι και που θα μπορούσε να χαλάσει τις διακοπές μας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

9 comments

 • Ως φανατική λάτρης του παγωτού σας ευγνωμονώ για αυτό το χρήσιμο Post!

  Reply
 • Πολυ χρήσιμα όλα αυτα Ελευθερία! Μου χτυπησες «καμπανάκι» γιατι δυστυχως έχω παρατηρήσει πως πολλά ψυγεία παγωτου μόνο σε σκιερό μέρος δεν είναι, εχω δει ψυγεία που τα χτυπάει ο ηλιος όλη μέρα! και επίσης εχω δει και το εξαιρετικά απαράδεκτο σε σουπερ μαρκετ ψυγεία με παγωτά και άλλα κατεψυγμένα μαζί δίπλα δίπλα!

  Reply
  • Δυστυχώς Ντίνα μου και αυτά είναι οδηγίες από το κέντρο προστασίας καταναλωτών, που σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις καταγγελία αν δεν τηρούνται. Έχω ακούσει για ψιλικατζίδικο ότι χαμήλωνε την θερμοκρασία στους καταψύκτες το βράδυ για λόγους οικονομίας, οπότε φαντάσου πόσο επικίνδυνο γίνεται το τελικό προϊόν από τέτοιους λανθασμένους χειρισμούς πριν φτάσει στο πιάτο μας. Προσοχή!

   Reply
 • Ευτυχώς που σπα΄νια πέρνουμε έτοιμα και αν το κάνουμε είναι χύμα από ζαχαροπλαστείο που έχει κατανάλωση. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση Ελευθερία μου, να προσέχει ο κόσμος να μην τρώει ότι νάναι..Καλό Μήνα!!

  Reply
  • Εμείς τα τρώμε όλα! Νομίζω ότι τα τυποποιημένα παγωτά που πωλούνται στα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν εξίσου μεγάλη κατανάλωση, άρα θεωρητικά τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ok. Αλλά και πάλι προσέχουμε. Πάντως η μόνη λύση είναι τελικά να φτιάχνουμε το δικό μας παγωτό, έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Οπότε πολύ καλά κάνεις Λίλια!

   Reply
 • Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση Ελευθερία! Ευχαριστούμε!! Εγώ το μόνο που θα προσθέσω είναι να προσέχουμε, πέραν των όσων αναφέρεις, να είναι και παγωτό κι όχι παγωμένο γλύκισμα…
  Την καλημέρα μου & καλό μήνα!

  Reply
  • Καλά κάνεις και προσθέτεις αυτή την παρατήρηση Δήμητρα, το παγωμένο γλύκισμα είναι υποδεέστερο ποιοτικά προϊόν από το παγωτό αφού περιέχει φυτικά λιπαρά όπως καρυδέλαιο κι όχι γάλα. Καλό μήνα :)

   Reply
 • Πολύ χρήσιμες πληροφορίες Ελευθερία!! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν αγοράζουμε παγωτό και το λέω εκ πείρας γιατί την έχω πατήσει αρκετά χρόνια πριν. Ούτε να το θυμάμαι δεν θέλω. Τώρα όποτε αγοράζω παγωτό για τα παιδιά το ελέγχω αυστηρά.

  Reply
  • Να τρως παγωτό και να γίνεσαι ένα με την τουαλέτα μην σου τύχει κι αν είναι και το παιδί ακόμη χειρότερα. Ας έχουμε το νου μας Χριστίνα!

   Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση